Unieke oplossingen die functionaliteit en esthetiek naadloos combineren
Kun je even de evolutie van het bedrijf schetsen?
“Ons bedrijf startte op 15 mei 1999 als eenmanszaak. Ik huurde toen in Wevelgem een ruimte van 140 m² op het eerste verdiep. Praktisch was dit niet, maar het was de enige oplossing die voor mij op dat moment financieel haalbaar was. Gelukkig was de start positief en kon ik een zestal maanden later mijn eerste werknemer aanwerven. In 2002 verhuisden we dan naar een nieuwbouwatelier in Wervik. De grond aldaar was op dat moment zeer betaalbaar. Door die belangrijke stap konden we ons bedrijf verder uitbreiden. We gingen van 140 m² naar 940 m², wat het mogelijk maakte om ook ons machinepark verder uit te breiden en extra vakmannen aan te werven. In totaal hebben we 17 jaar vanuit Wervik gewerkt. Ondertussen werd de eenmanszaak in 2006 een BVBA. Exact 20 jaar na de oprichting van de firma verhuisden we in 2019 naar onze huidige locatie in Wevelgem. Ook daar hebben we verder geïnvesteerd in nieuwe machines en personeel. Vandaag zijn we alles samen met 14 mensen. Op 1 januari 2024 nam onze zoon Alexander de helft van de firma over. Op deze manier is de continuïteit verzekerd.”
De naam ‘Wouter Masselis’ is vandaag een gevestigde waarde, niet alleen in de streek, maar ook in het vakgebied zelf. Hoe kunnen we de activiteiten van de onderneming omschrijven?
“Onze goede naam heeft zeker ook te maken met onze focus. Die is niet langer alleen gericht is schrijnwerk, maar uitgebreid met een interieurafdeling die zich richt op het volledig uitwerken en realiseren van projecten tot in de kleinste details. De activiteiten bestaan vandaag voor 50% uit interieur- en 50% exterieurprojecten, zowel op de privémarkt als de commerciële markt. Van maatwerk tot complete interieurconcepten, met ons team leveren we het vakwerk waar de klant naar verlangt. We zijn immers een bedrijf waar de klant voor het complete pakket terechtkan. Bij sommige projecten starten we bijvoorbeeld met de dakconstructie en eindigen we met het interieur. We maken maatmeubilair dat perfect aansluit bij de stijl en behoeften van de opdrachtgever. Van keukens, kasten en dressings tot badkamers en volledige interieurprojecten – alles wordt met zorg en vakmanschap op maat ontworpen en geproduceerd. Dat resulteert in unieke oplossingen die functionaliteit en esthetiek naadloos combineren. We plaatsen ook ramen en deuren op maat in hout, aluminium en PVC en hebben een jarenlange ervaring in het bouwen van duurzame houten dakconstructies voor zowel hellende als platte daken en dat voor nieuwbouw én renovatie.”

Wouter Masselis

Wouter Masselis

Wouter Masselis
Maar daar blijft het niet bij: het is echt ‘een volledig pakket’, want ook houtskeletbouw, terrassen en gevelbekleding behoren tot het takenpakket.
“Wij realiseren met ons team inderdaad volledige houtskeletbouwprojecten, van ontwerp tot afwerking. Of het nu gaat om een eiken bijgebouw, poolhouse, carport of tuinhuis, wij combineren vakmanschap met duurzame materialen voor een perfect resultaat. Steevast staat een persoonlijke aanpak voorop. De constructies moeten functioneel en stevig, maar ook esthetisch verantwoord zijn, precies zoals de klant dat wenst. Gevelbekleding doen we inderdaad ook, zoals je aangeeft. Recent hebben we voor Solidor het nieuwe Linup systeem op de gevel van hun hoofdkantoor gerealiseerd. Ook een belangrijk speerpunt zijn kantoorinrichtingen. Ik mag wel zeggen dat dit een van onze sterkste pijlers is.”
Wat zijn volgens jou de actuele uitdagingen voor de schrijnwerker?
“De uitdagingen zijn vooral up-to-date blijven met nieuwe technieken en materialen. Bij onze leveranciers zitten meestal ook experts waar we met onze vragen terechtkunnen, vakliteratuur lezen en opzoekingen doen, maar dat betekent evenzeer een goede samenwerking met architect/opdrachtgever. Een tweede zaak waar we veel aandacht aan besteden, is gericht op veiligheid en gezondheid. We maken ook daar tijd en ruimte voor opleidingen van onze mensen.”
Je werkt vandaag met 14 mensen: is personeel nog makkelijk te vinden?
“Personeel is zoals in elke sector moeilijk te vinden. Doordat we zoveel verschillende takken van de houtbewerking in ons bedrijf uitvoeren, hebben we mensen met talenten en goesting nodig. We blijven in contact met scholen en hopen op die manier nieuwe werknemers binnen te halen en op te leiden. Het voordeel is dat ze hier hun talenten volop kunnen ontplooien. Mijn ervaren werknemers staan in om de kennis en de technieken door te geven aan de jongere werknemers. De werken worden altijd goed doorgesproken zodat iedereen precies weet wat er van hem wordt verlangd. We zijn ook geen al te grote firma, waardoor ik nog zoveel mogelijk zelf op de werf langsga om samen met de mannen oplossingen uit te zoeken.
Hoe denk jij over AI? Kan of zal dat een rol spelen voor de schrijnwerker?
“AI is zeker welkom in de houtbewerking. Al geruime tijd maken we gebruik van computergestuurde machines die ervoor zorgen dat er vlugger en juister gewerkt kan worden. Met AI kunnen we op termijn waarschijnlijk het probleem van personeelstekort door middel van robots deels opvangen, maar VAKMENSEN zullen we blijven nodig hebben.”
In hoeverre bepalen de maatregelen van de overheid (denk aan EPC) jouw werk als schrijnwerker? Legt dat geen hypotheek op de kostprijs? Is de klant daar mee bezig?
“EPC is zeer belangrijk, maar zorgt inderdaad voor een duurdere factuur. Op termijn zal deze investering zichzelf terugverdienen. Een huis dat een goede EPC-score heeft, wordt vlugger en aan betere prijs verkocht. Energiezuinig zijn is ook veel beter voor het milieu. En jazeker, daar zijn de klanten mee bezig. Dat merken we elke dag in ons bedrijf.”
Foto’s © Wouter Masselis