Totaalinrichting kantoor Europabank

Het hoofdkantoor van Europabank bevindt zich pal in het historische centrum van Gent. Doordat er door de jaren heen verschillende naastliggende gebouwen aan het oorspronkelijke gebouw werden toegevoegd, was er weinig eenheid en geen duidelijke circulatie. Oost-architecten kreeg de opdracht om hier verandering in te brengen en het kantoor schakelde Forestplus in om de herinrichting voor zijn rekening te nemen. Het leverde de schrijnwerkerij een Gouden Baksteen op.

Share this project

Organisatorisch huzarenstuk

“Omdat Europabank het kantoor ook tijdens de werken wilde gebruiken, werden die gefaseerd uitgevoerd”, legt Augustijn Foré uit. “De ligging in het centrum van Gent maakte het er niet eenvoudiger op. Laat ons zeggen dat het dus allereerst op logistiek en organisatorisch vlak toch een hele uitdaging was om alles tot een goed einde te brengen.”

“Naast het interieur stonden we ook in voor de constructiewerken”, gaat hij verder. “De houten verdiepingsvloeren werden verstevigd, uitgevlakt en, als de stabiliteit in het gedrang kwam, volledig vervangen. Ruimtes werden bijgebouwd, uitgebreid of verder ingedeeld door middel van skeletwanden. Historisch waardevolle plafonds bleven behouden en werden van bovenuit brandveilig uitgewerkt. De dakstructuren werden gerenoveerd zodat er een terraszone gecreëerd kon worden met een groenwand en een zitpodium in composiet terrasplanken. Ervoor zorgen dat de constructie voldeed aan alle normen op vlak van brandwerendheid was geen sinecure.”

Het atrium met zijn grote glazen koepel vormt nu het kloppend hart van het gebouw waarrond de kantoren geschakeld zijn. De groenwand met zijn houten raamkaders en de zwevende passerelconstructie met glazen balustrade geven de ruimte veel cachet.

Traditioneel vakmanschap én innovatieve technieken

Daarnaast verzorgde Forestplus het maatwerkmeubilair. De verschillende kitchenettes, toiletten en kantoren werden voorzien van hoogstaand maatwerk. Radiatoren en airco’s onder de raamtabletten werden netjes weggewerkt met houten latjes.

De inkombalie is een pronkstuk. In de langgerekte diamantvorm werden alle functionele elementen geïntegreerd. “Met zijn vele vlakken en de imposante marmeren zuilen waar we rond moesten werken, was het een uitdagend karwei”, herinnert Bert Foré zich. “Alles staat of valt met een correcte opmeting, maar in een oud gebouw met scheve muren en verschillende vloerniveaus is dat allesbehalve evident. Met een puntwolk scanner maakten we een tot op 2 mm nauwkeurig 3D-model van de ruimte. Aan de hand daarvan konden we alle stukken heel exact uittekenen en uitfrezen en paste alles op de werf perfect in elkaar zodat er tijdens de montage nagenoeg geen aanpassingen meer moesten gebeuren.”

De grote complexiteit en hoogstaande afwerking gaven voor de jury de doorslag. Forestplus bracht hier traditioneel vakmanschap en innovatieve technieken samen en dat bleek een moeilijk te kloppen combinatie.

Share this project
Cooperating parties
  • Architect
    Oost-architecten
  • Uitvoering
    Forestplus
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie