Apotheek in CLT

De eigenaar van deze apotheek was niet aan zijn proefstuk toe. Hij liet al eerder een apotheek bouwen, maar dit keer koos hij voor houtbouw en de vernieuwende aanpak van Woema. Het budget liet weinig marge en de planning was strak – de datum voor de opening lag immers vast – maar dankzij doorgedreven digitalisering wist aannemer Woema het project tot een goed einde te brengen.

Share this project

BIM in de praktijk

“De architect liet ons al heel vroeg mee aan tafel schuiven waardoor we van bij de start een BIM-model konden opzetten dat ons zou toelaten om efficiënter te werken en het budget beter onder controle te houden. Wij werken immers altijd naar het totaalbudget van de klant toe”, vertelt Woema oprichter Simon Suys.

“Dat houdt ook in dat we hem goed begeleiden bij het maken van zijn keuzes. Aan de hand van een meetstaat is dat niet altijd evident. Je weet niet of de klant wel beseft wat de impact van een keuze is, maar met een BIM-model verloopt dat proces veel vlotter. We waken er daarbij over dat de klant niet uit 10-tallen opties moet kiezen, maar beperken het tot 2 à 3 keuzemogelijkheden.”

CLT-bouw

Er werd voor de CLT-bouwmethode gekozen. Woema startte in augustus met de bouwwerken en rondde de ruwbouw in december af. Netjes op tijd om het gebouw nog helemaal af te werken voor de apotheek in februari 2024 zijn deuren opende. Het was een uitdagend project. Simon Suys: “Niet alleen naar planning toe, maar ook omdat er op het gelijkvloers een apotheekrobot moest komen, die de medicijnen naar boven brengt, tot in de apotheek. Het resulteerde in een grote overspanning en er moest ook een grote uitkraging gerealiseerd worden. Zoiets in hout uitvoeren, was een uitdaging, maar het toont opnieuw hoe veelzijdig houtbouw is.”

Omdat de klant vertrouwd was met een klassiek bouwtraject vroeg dit het nodige vertrouwen van hem. “We zetten het BIM-model al op in de offertefase, maar vragen dan wel een bouwengagement”, vertelt Simon. “Vertrouwen en samenwerking zijn sowieso sleutelbegrippen voor ons. Je moet echt samen voor een project willen gaan, want anders vlot het niet.”

Nu het gebouw afgewerkt is, heeft Woema ook een ‘as-built’ BIM. Aan die up-to-date virtuele tegenhanger van het afgewerkte gebouw wil de aannemer ook nog alle technische fiches toevoegen, zodat iedereen die in de toekomst op zoek gaat naar informatie over het gebouw snel vindt wat hij zoekt.

Share this project
Cooperating parties
  • Architect
    Atelier Kubiek
  • Aannemer
    Woema
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie