Bij die wedstrijd, een initiatief van de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers, krijgen leerlingen uit de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO / BSO / TSO) één dag tijd om een werkstuk te maken. De sectorfederatie wil zo het belang van praktijklessen accentueren. Door de coronacrisis gingen er de afgelopen jaren veel praktijkuren verloren, wat geen goede zaak is, aangezien de praktische vaardigheden van leerlingen al jaren achteruitgaan.
De leerlingen krijgen de plannen voor het werkstuk pas de ochtend van de wedstrijd te zien. Het stuk is zo ontworpen dat de leerlingen verschillende houtbewerkingstechnieken moeten toepassen (zowel manueel als machinaal) en met verschillende houtsoorten moeten werken. Dit keer maakten ze een driepotig tafeltje waarin een zwaluwstaart- en mussenstaartverbinding verwerkt waren.
Op einde van de dag worden de afgewerkte werkstukken meegenomen voor een grondige beoordeling door een vakjury, en op het einde van het schooljaar worden de laureaten gehuldigd tijdens een provinciale prijsuitreiking.