Kortrijkse huurwoning

Toen deze typische jaren ’30 rijwoning gerenoveerd moest worden, sloegen sociaal verhuurkantoor De Poort en architect Rik Reynaert-Lauwe de handen in elkaar. Wetende hoe belangrijk het is om ook huurwoningen energiezuiniger te maken, wilden ze aantonen dat het perfect mogelijk is om op een budgetvriendelijke manier een comfortabele én bijna-energieneutrale woning te realiseren.

Vandaag is het maximale E-peil bij een ingrijpende energetische renovatie E60, maar toen was het nog E90. Toch sloeg men er met dit project in om E58 te behalen. De woning zit dan ook tjokvol moderne technieken, maar kreeg in de eerste plaats een goed geïsoleerde, geventileerde en luchtdicht afgewerkte gebouwschil. Anders hebben al die technieken immers weinig zin.

Om de gevel afdoende te kunnen isoleren, moest deze twee meter naar achter verplaatst worden. Het huis kreeg nieuwe pvc-ramen met een 6-kamerprofiel en superisolerende beglazing. Het dak werd volledig vernieuwd, inclusief 6 nieuwe vlakdakramen om de bovenverdieping van veel daglicht te voorzien. De slimme dakramen openen en sluiten automatisch, afhankelijk van de temperatuur, koolstofdioxide in de ruimte of de luchtvochtigheid. Bij regen sluiten ze meteen. Een ventilatiesysteem C+ zorgt voor gezonde lucht in de woning.

Cooperating parties
  • Architect
    Rik Reynaert
  • Initiatiefnemers
    De Poort vzw en Stad Kortrijk
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie