Vernieuwbouw particuliere woning

Hoewel de eigenaars van de oude woning uit 1930 hun woning initieel graag wilden renoveren, zagen ze toch van die plannen af toen bleek dat een renovatie duurder zou uitvallen dan afbraak en wederopbouw. H3 Houtskeletbouw verzorgde niet alleen de energiezuinige houtskeletbouw, maar ook een groot deel van de afwerking.

Share this project

Inzetten op hergebruik

De link naar de oude woning bleef bestaan: “We hebben er samen met de eigenaars over gewaakt om zoveel mogelijk elementen uit de oude woning opnieuw te integreren. Zo hergebruikten we bijvoorbeeld de mooie oude cementtegels”, vertelt zaakvoerder Jan Hermans. “De bewoners hebben de woning ook gevuld met meubels die ze door de jaren heen verzamelden. Je merkt aan alles dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. De keuken en badkamer zijn wel nieuw. Deze werden op maat gemaakt door een bevriende schrijnwerker.”

Performante schil en duurzame technieken

Bijzonder is dat de woning een negatief E-peil heeft. “Vandaag is E30, of bijna-energieneutraal, de norm, maar de woningen die wij bouwen, scoren vaak E20 of zelfs E10. In dit specifieke geval bedraagt het E-peil E-15 en produceert de woning dus meer energie dan ze verbruikt. Dat komt enerzijds omdat de gebouwschil perfect luchtdicht is en zeer goed geïsoleerd werd met papiervlokken. Dit zorgt ervoor dat er heel weinig energie nodig is om de woning te verwarmen. De energie die toch nog nodig is, wordt opgewekt met een lucht/water- warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.”

Ondanks de afwezigheid van screens is het binnenklimaat zelfs in de zomer aangenaam. “Na lang wikken en wegen werd er voor een grote oversteek in witte cementvezelplaat gekozen. Op die manier is er toch veel natuurlijke lichtinval zonder dat de zoninstraling voor oververhitting zorgt. Daarom reiken de ramen ook niet tot aan de grond”, verduidelijkt Jan. De oversteek loopt door en wordt een luifel. Op die manier hebben de architecten een carport aan de woning geïntegreerd. Boven werd er wel voor geautomatiseerde screens gekozen. Die gaan automatisch naar beneden zodra de zon binnen schijnt.

Lokaal hout

Er werd voor aluminium ramen gekozen. “Aluminium heeft goede thermische eigenschappen en biedt ook belangrijke voordelen naar afwerking toe. De dagkanten zijn heel mooi afgewerkt met een aluminium raamkader waarop we de houten gevelbekleding perfect kunnen doen aansluiten.” De gevel werd afgewerkt met thermo-populier. “We importeren liever geen tropisch hardhout uit bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Amerika. Van lokaal hout kan je perfect gevelbekleding maken als het, zoals hier, thermisch gemodificeerd wordt.”

Share this project
Cooperating parties
  • Constructie
    H3 Houtskeletbouw
  • Keuken en inbouwkasten
    Keukens Vanlommel
  • Architect
    Studio BAU
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie