Krachtige leefkeuken

Deze keuken ontleent zijn kracht aan de strakke ritmiek; doorheen het hele ontwerp werd een vaste maatvoering van 60 op 60 centimeter aangehouden. Deze leefkeuken is daardoor strak, maar allesbehalve koel. Daar zorgen het warme notelaar fineer met zijn kenmerkende strepen en de vleugjes roze voor.

De bewoners van deze woning hadden eerder al met interieurarchitect Johan Van Staeyen gewerkt. Toen ze naar deze woning verhuisden, contacteerden ze hem opnieuw om de slaapkamers te hertekenen. “Toen ik er voor het eerst kwam, viel het me al op dat de oorspronkelijke keuken op een heel onlogische plek stond. Tegen dat de slaapkamers klaar waren, dachten de bewoners er net zo over en mochten we meteen ook een keukenontwerp uitwerken.”

De keuken staat in een aanbouw. In de grote open ruimte staan ook nog een eettafel en enkele fauteuils. “Om het zo min mogelijk op een keuken te doen lijken, hebben we alleen met lage kasten gewerkt. Koelkasten, ovens, voorraad en de vuile vaat kunnen de bewoners kwijt in de bijkeuken in een aanpalende ruimte.” Wat ook heel erg helpt om het keukengevoel tot een minimum te beperken, is de kookplaat met geïntegreerde afzuiging.

Naast vierkanten, komen ook driehoeken en cirkels terug in het ontwerp, zowel in het eiland als tegen de muur. Het zijn drie uitgesproken vormen waar Van Staeyen graag naar teruggrijpt tijdens het ontwerpen. Het werkblad uit Breccia Viola marmer is er eentje met een gewaagde tekening. De steen werd ook gebruikt in de keukenkastjes, ter hoogte van de grepen, en op de keukenplinten. De subtiele roze ondertoon wordt in de verf gezet door andere roze accenten, zoals de wandelementen en de opvallende lamp.

Bijpassende lamp

Die lamp is een ontwerp van de interieurarchitect zelf. De allereerste STAN VAEYEN lamp, zoals hij ze doopte, ontwierp hij op vraag van een klant. “We hadden nog een restje geel laminaat over en gingen daarmee aan de slag. Mensen hebben graag dat de verlichting mooi bij de rest past. De lamp wordt dus regelmatig gevraagd. Tot voor kort maakte de schrijnwerker de lampen telkens op maat, maar nu lieten we voor het eerst een reeks maken door een lampenfabrikant, in de kleuren geel, rood, groen en blauw. Maatwerk blijft ook nog mogelijk.”

Als je door de foto’s gaat, zal je ook een STAN VAEYEN in terrazzo look zien. Deze hangt in de hal en werd gemaakt met plaatmateriaal waarop een foto van de terrazzo vloer werd gedrukt. Als je goed kijkt, zie je dat het plaatmateriaal met terrazzo look terugkomt in de greepjes van de kastdeuren. Het zit hem in de details.

Cooperating parties
  • Interieurarchitect
    Van Staeyen Interieur
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie