Kantoor Hannibal

Toen het Roeselaarse reclamebureau Hannibal zijn nieuwe kantoor liet bouwen, stond één ding al van bij het begin vast: er moest veel daglicht zijn. Dat werd verzekerd door een grote glasgevel. Om te vermijden dat het gebouw op zonnige dagen in een broeikas zou veranderen, werd de gevel uitgerust met minimalistische doekzonwering.

Tuin centraal, binnen en buiten

“Een ontwerp komt nooit van een architect alleen,” licht architect Sander Verhanneman (Rohm) toe. “Hannibal wou voor z’n nieuwe kantoor vooral het karakter van de tuin behouden, dus hebben we de footprint van het gebouw zo klein mogelijk gehouden. Dat hield wel in dat we voor 3 bouwlagen moesten gaan, maar gelukkig ging de stad Roeselare daar in mee. Mooi meegenomen was wel dat je daardoor vanaf de tweede verdieping nu ook de skyline van de stad ziet, een leuk oriëntatiepunt. Budgetair hebben we dit project ‘industrieel’ opgevat, maar dat grijze en strakke geeft net de nodige rust in contrast met het groen van de tuin.”

De tuin wordt als het ware naar binnen doorgetrokken en gaat deel uitmaken van het interieur. Zo zorgen de glasgevels op de eerste en tweede verdieping – opgevat als een duplex-landschapskantoor met vooral veel zicht naar buiten – ervoor dat je recht in de kruinen van de bomen kijkt. “Met een glasgevel voor en achteraan kijk je zelfs dwars door het gebouw,” aldus Verhanneman. “Dat geeft een hele grote openheid en doet het interieur baden in het licht.”

Licht binnen en zicht naar buiten

En laat net dat een heel bewuste keuze geweest zijn voor één van de Hannibal-zaakvoerders Kristof Carrein: “De ‘creative warriors’ van ons reclamebureau verkiezen natuurlijk licht om hun fotografie bij te werken, kleurkeuzes te bepalen en advertenties te beoordelen. Veel daglicht was dus inderdaad een absolute voorwaarde in ons nieuwe kantoorgebouw. Het zou ook zonde zijn om geen mooi uitzicht te hebben op de stadstuin wanneer je binnen zit. Een rustige omgeving creëert ook rust in het hoofd, dus moet je dat uitspelen.”

Voor een glasgevel als deze – en bij uitbreiding ook voor alle ramen – is buitendoekzonwering nu eenmaal de meest efficiënte manier om te voorkomen dat het op warme dagen binnen snel ondraaglijk warm wordt.

Sander Verhanneman
architect

Reflectie en oververhitting voorkomen

Veel glas brengt op zonnige dagen wel een risico op oververhitting met zich mee. De zuidgevel aan de achterkant had absoluut nood aan zonwering. “Voor een glasgevel als deze – en bij uitbreiding ook voor alle ramen – is buitendoekzonwering nu eenmaal de meest efficiënte manier om te voorkomen dat het op warme dagen binnen snel ondraaglijk warm wordt,” verduidelijkt Sander Verhanneman de keuze voor screens.

“Ook bij eerdere kantoorprojecten bleek dat telkens een noodzaak. Vaak kiezen we dan voor donkere screens omdat die meer transparantie bieden. Zelfs met de screens naar beneden blijft het zicht naar buiten dan maximaal behouden.” Wat ook meespeelde in de keuze voor doekzonwering was volgens Kristof Carrein dat er zo ook geen sprake meer zou zijn van vervelende reflectie in de computerschermen.

Architecturale glasgevel mét screens

Voor de uitvoering van de glasgevel was Lein Aluminium de uitverkoren partner.  “Dit project was best wel een uitdaging”, weet zaakvoerder Jan Lein. “Visueel zijn de voor- en de achtergevel hetzelfde, maar achteraan zitten de screens mooi mee geïntegreerd. Daarom heeft ook de voorgevel geen standaard aluminium glasgevelprofielen. Dergelijke architecturale glasgevels zijn nooit voor de hand liggend en vergen opvolging van ontwerp tot eindfase.”

Architect Sander Verhanneman: “Het was er ons vooral om te doen om die screens netjes en strak te kunnen integreren in de vliesgevel. Omdat hier geen gebruik gemaakt werd van een standaard klemlijst, gingen we samen met de fabrikanten en uitvoerder op zoek naar de meest geschikte uitwerking. En daarvoor bleek deze nieuwe combinatieoplossing een schot in de roos. Waar je je vroeger voor vliesgevels moest behelpen met doekzonwering die niet helemaal compatibel was en waarvan de koppelgeleiders simpelweg tegen de vliesgevelprofielen geschroefd werden, hebben we hier een veel strakker resultaat kunnen bekomen, dat op geen enkel vlak afbreuk doet aan het ontwerp.”

Hannibal heeft er intussen al een zomer achter de rug en zaakvoerder Kristof Carrein is nog steeds blij met de gemaakte keuzes: “Het er aangenaam werken dankzij de geïntegreerde screens, terwijl die geen afbreuk doen aan de strakke gevels.”

Cooperating parties
  • Architect
    ROHM
  • Aannemer
    Lein Aluminium
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie