Betonplex keuken

Interieurarchitect Johan Van Staeyen ontwierp deze keuken voor een professionele kok. Aangezien koken voor hem puur plezier is, mocht het ook een vrolijke keuken zijn, met een hoekje af. Zo werd er voor het kader een wel erg atypisch materiaal gebruikt: betonplex. Het wordt vooral gebruikt als bekistingsmateriaal voor beton, maar doet dus ook prima dienst voor keukenmaatwerk. Het wordt gemaakt van multiplex en afgewerkt met een waterdichte en krasvaste toplaag.

Johan Van Staeyen: “Bij betonkisten speelt het uitzicht niet zo’n rol. Het wordt dus vooral in saaie kleuren aangeboden, maar dit groen vond ik wel interessant, omdat er wat kleurverschil in zit. De werkbladen hebben we er niet in uitgevoerd. Daarvoor kozen we solid surface wat toch nog krasbestendiger is.” Ingewerkte ledstroken zorgen ervoor dat die werkbladen goed verlicht worden. Ook achter het kookvuur werd er een stukje in solid surface uitgevoerd. “Met de uitsparing erin is het net een PacMan figuurtje. Dat vind ik wel een geestig detail”, vertelt Johan.

Het stevige gasfornuis was een wens van de chef, daar ging geen weg buiten. De keukenkastjes werden gemaakt met laminaat.

De cirkelvorm loopt als een rode draad door het ontwerp. Opvallend als uitsparing in de muur, en minder opvallend in de handgreepjes van de keukenkasten. “Door de diameter van de uitsparing tot 1,1 meter te beperken, konden we de keuken in verbinding brengen met de eetruimte zonder te moeten stutten. Het maakt de ruimte niet alleen groter, het is ook handig om eten en dergelijke snel door te geven.”

Andere slimme ingrepen die meer ruimtegevoel creëerden zijn het kamerbrede en -hoge raam en de spiegels boven het werkvlak. Op de vloer kwam een rubbervloer, wat heel wat goedkoper is dan een gietvloer en zeker even onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Cooperating parties
  • Interieurarchitect
    Van Staeyen Interieur
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie