Kafka met branddeuren: België hanteert andere klassering dan meeste andere Europese landen
De gevolgen laten zich raden: die minder veilige deuren (klasse EI2- en Ew) zullen ook op de Belgische markt aanwezig zijn, terwijl ze helemaal niet gebruikt mogen worden. Wie een branddeur aankoopt, is dus best extra voorzichtig.
Brandwerende deuren worden in bepaalde gebouwen verplicht. Wettelijk (bv. in zorginstellingen, hotels, openbare gebouwen enz.), maar soms ook door de opdrachtgever (via het bestek en het aannemingscontract).
Er is een periode geweest dat plaatsers van brandwerende deuren (meestal schrijnwerkers) hiervoor een opleiding moesten volgen en over een ISIB-label moesten beschikken. Die certificering van plaatsers van brandwerende deuren is vandaag de dag echter niet langer wettelijk verplicht. Wat niet wegneemt dat ze nog op vrijwillige basis kan gebeuren. Heel wat plaatsers blijven deze certificatie trouwens behouden om zich op die manier te kunnen onderscheiden als expert-plaatser. De certificering kan ook contractueel verplicht worden indien dit voorgeschreven wordt in het lastenboek. Gezien de afschaffing van de algemene verplichting kan en mag een particulier dus ook zelf brandwerende deuren plaatsen.
Sinds 1 juli gelden er in België andere normen en classificaties voor branddeuren en die zijn, op zijn zachtst gezegd, behoorlijk verwarrend. In ons land werden EI1-branddeuren de norm. Enkel deuren van dit type mogen nog gebruikt worden in bouwprojecten waarvoor de bouwaanvraag na 30 juni 2022 is ingediend. Daarmee is ons land een buitenbeentje. De meeste van onze buurlanden opteerden immers voor de minder strenge EI2-branddeuren of EW-branddeuren. Bij EI1-deuren mag de temperatuur van de volledige deurconstructie tijdens de proeven met maximaal 180°C stijgen. Bij EI2-deuren mag de temperatuur van het kozijn tijdens diezelfde proeven met 360° C stijgen en wordt de buitenste rand (10 cm) van de deurvleugel niet mee geëvalueerd.
Dirk Van Kerckhove, directeur cluster afwerking van Embuild: “Het is onvermijdelijk dat ook EI2-deuren en EW-deuren op de Belgische markt zullen belanden, hoewel deze deuren bij ons niet gebruikt mogen worden. In de Technische documentatie van de fabrikant kan men bv. terugvinden “deuren met weerstand 30 minuten”. Maar dat kan dan gaan over een deur EW30. Bij de aankoop van een branddeur ben je dus best extra voorzichtig!”
Het verschil tussen beide types deuren kan je op een aantal manieren zien. In de eerste plaats op het Benor/ATG-attest van de deur, en bij deuren van buitenlandse makelij in het proefrapport of het classificatierapport dat je kan opvragen bij de fabrikant. Ook in het label dat op de deur is aangebracht vind je een verwijzing naar de Europese norm EN135012 en de vermelding EI1.
Op de Dag van de Afwerking op dinsdag 18 oktober in Brussels Kart Expo, wordt hierover een infosessie voorzien.
- Na het enorme succes van de Master Oak-collectie, voegt Unilin Panels nu 12 nieuwe, indrukwekkende decors toe aan het bestaande gamma…
Hoogwaardige houtverbindingen voor elk bouwproject
Bent u op zoek naar de meest betrouwbare en efficiënte oplossingen voor uw houtbouwprojecten? Zoek niet verder! Ontdek de betrouwbare…Woema: “BIM is essentieel voor het succes van prefab-projecten”
Woema verliet het Gala van de Gouden Baksteen met de award voor digitale onderneming van het jaar onder de arm. Het bedrijf zegt aan …Voor- en nadelen van kwartscomposiet werkbladen
Kwartscomposiet werkbladen, ook bekend als kwarts keukenbladen of composiet werkbladen, zijn gemaakt van een van de hardste mineralen ter…

Lees de laatste editie nu gratis online
- 25/04/2025 - 13:43 Sector
25/04/2025 - 13:43Woodwize: jouw partner in de houtsector
- 25/04/2025 - 12:46 Binnenschrijnwerk
25/04/2025 - 12:46Service. Veelvoud. Tempo.
- 25/04/2025 - 12:34 Buitenzonwering
25/04/2025 - 12:34Woningupgrade met screens op zonne-energie
- 16/04/2025 - 10:17 Juridisch & Fiscaal
16/04/2025 - 10:17Start op tijd met verplichte E-facturatie
Kantoor Showroom LamettHoreca Beursstand Keukens De AbdijOnderwijs Optopping atheneum MariakerkeKantoor Apotheek in CLTKantoor Totaalinrichting optiekzaakResidentieel Renovatie herenhuisResidentieel Totaalinrichting particuliere woningKantoor Totaalinrichting kantoor EuropabankResidentieel Thuiswerkplek 2.0Residentieel Keuken in sixties-sfeer