Houten gastenverblijf

Dit gastenverblijf staat in de tuin van een bekende naam uit de filmwereld. Hij wilde (internationale) gasten een onvergetelijk verblijf kunnen bieden, en vroeg het Gentse architectenduo Vens Vanbelle om een plek te creëren waar hij ze niet alleen te slapen kon leggen, maar waar hij ook previews van films kan tonen. Sinds kort kan het ook af en toe geboekt worden.

De opvallende constructie toornt in het Gentse ommeland boven een oude tuinmuur uit. “De buitenschil in geprofileerd cortenstaal past perfect bij de groene omgeving, wat de integratie in de tuin bevorderde”, vertellen de architecten.

Het overnachten zelf gebeurt in een wel heel bijzonder houten volume, dat toegankelijk is vanuit de woning van de gastheer via een ondergrondse gang die leidt naar een cinemazaaltje. Neem je een smalle wenteltrap naar boven, dan kom je terug op de begane grond in het houten verblijf terecht.

Eenmaal je de houten constructie betreedt, vallen de details en het onwaarschijnlijke maat- en handwerk op. Alleen al de voordeur heeft een heel bijzondere vorm, waarvoor de uitvoerder aangepaste programma’s moest maken voor de CNC-machines. Daarnaast moesten voor de 10 ramen de binnenruiten kleiner zijn dan de buitenruiten. Waarom? Dat lees je in het interview met de architect en de uitvoerders.

Het houten gastenverblijf zelf is volledig opgetrokken uit gelamelleerde houten balken, die telkens 40 mm dik zijn. Ze doen niet alleen dienst als wand, maar ook alle interieurelementen werden er als het ware uitgehouwen. De vloer en het plafond bestaan uit hetzelfde grenenhout, maar dan in de vorm van een multiplex plaat.

Hoe bedenk en maak je zoiets? “Omdat de opdrachtgever ons vroeg om iets te maken dat zijn naasten zich voor altijd zouden herinneren, wilden we echt iets origineels bouwen dat ze zeker nog nooit hadden gezien. Op een bepaald moment kregen we de ingeving om er één groot meubel van te maken.”

Wat de implicaties hiervoor waren voor de schrijnwerkers en hoe de lagen van dit complex uitgetekend en uitgevoerd werden, lees je in het volledige interview met de houtbouwer en architect.

Cooperating parties
  • Architect
    Vens Vanbelle
  • Interieurbouwer
    Stijn Reynvoet
  • Houtbouwer
    Devos Hout
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie