Toekomstgerichte nieuwbouw voor levenslang wonen

H3 Houtskeletbouw bouwde deze gelijkvloerse woning voor een ouder koppel. Zaakvoerder Jan Hermans merkt dat de vraag naar dergelijke gelijkvloerse woningen vandaag in de lift zit. Hoewel de woning al een aantal jaar geleden gebouwd werd, heeft ze een bijzonder laag E-peil.

Share this project

Voorvergrijsd thermohout

De gevels werden met voorvergrijsd hout met variërende breedtes afgewerkt. “Het voordeel van die voorvergrijzing zit hem in het feit dat de egale kleur dan mooi behouden blijft naarmate het hout verder op natuurlijke wijze vergrijst”, vertelt Jan Hermans. “De terugliggende inkom werd dan weer met vezelcementplaten afgewerkt omdat hout daar minder zou vergrijzen omdat de nis niet in dezelfde mate aan zon, wind en regen wordt blootgesteld. Houten gevelbekleding kan heel mooi zijn, maar je moet het wel op een correcte manier toepassen. Een ongelijkmatige verkleuring kan later een doorn in het oog worden en hout ten onrechte een slechte naam geven.”

Lage-energiewoning

De woning dankt zijn lage E-peil (E3) aan de keuze voor bio-ecologische materialen en een zorgvuldig ontwerp. De houtskeletbouw werd geïsoleerd met papiervlokken en kreeg een grote oversteek om al te hoge binnentemperaturen tegen te gaan. Met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen wordt de weinige energie die nodig is op een milieuvriendelijke manier opgewekt.

Share this project
Cooperating parties
  • Houtskeletbouw
    H3 Houtskeletbouw
  • Architect
    Atelier 83
Suppliers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie