Natuurlijk zomerhuis met houten gevelbekleding

Aan de ingang van Grønsfjorden, een fjord bij het Noorse eiland Spitsbergen, bouwde architecte Daniele Sales Myrhaug haar eigen droomhut aan de kust. Het zomerhuis werd bijna volledig afgewerkt in hout. Zowel vanbinnen als vanbuiten, waar de houten gevelbekleding het huis perfect doet opgaan in zijn natuurlijke omgeving.

Share this project

Die integratie in de natuur was belangrijk voor de architect, want het moest een plek worden waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. Een toevluchtsoord waar rust en vrede centraal staan. Daniele is medeoprichter van het lokale architectuur- en ontwerpbureau Alma Eik. Het perfect op elkaar afstemmen van de architectuur en het interieur is het handelsmark van het bureau en dat voel je.

Het huis is architectonisch interessant én functioneel, terwijl het ook nog eens duurzaam is. De hut, die slechts 90m² groot is, heeft drie slaapkamers, een open woon- en keukenvleugel, badkamer, hal, zolder en twee terrassen. Grote ramen en schuifdeuren bieden uitzicht op zee vanaf beide terrassen, en brengen zowel de natuur als daglicht in de hut. Binnen zijn alle kamers, met uitzondering van de badkamer en de zone rond de open haard, bekleed met multiplex. Bijna alle meubels zijn op maat gemaakt, specifiek voor het pand, om de ruimte en functionaliteit van het interieur zoveel mogelijk te maximaliseren.

De houten gevelbekleding heeft hetzelfde rustieke karakter als het omringende bos. Er werd chemisch gemodificeerd hout voor gebruikt, een techniek die lokale, zachtere houtsoorten verduurzaamt zodat ze geschikt worden voor buitentoepassingen. Het proces komt de dimensionale stabiliteit ten goede, vermindert de watergevoeligheid van het hout en zorgt ervoor dat het niet zal splinteren. Het doet de nood aan tropisch hardhout dalen wat de ontbossing van de vitale regenwoudreservoirs tegengaat. Een milieuvriendelijke keuze dus, en Daniele zag er het perfecte materiaal in om haar prachtige hut aan het meer esthetisch mee af te werken.

Share this project
Cooperating parties
  • Architect
    Daniele Sales Myrhaug, Alma Eik
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie