Bio-ecologische optopping stadswoning

Wil je snel meer ruimte creëren in een bestaande rijwoning dan is een optopping in houtskeletbouw een interessante piste. Hier verving architecten- en studiebureau eA+ de oude zolderverdieping door een volledig nieuw volume. De eigenaars kregen er meteen ook een leuk zomerterras bij.

Om de bruikbare oppervlakte van deze rijwoning te vergroten, is de oude zolderverdieping vervangen door een volledig nieuw volume. De nieuwe ruimtes baden in het licht en hebben bovendien een panoramisch uitzicht.

Het nieuwe volume werd volledig in bio-ecologische materialen uitgevoerd. Er werd voor houtskeletbouw gekozen en de houten structuur werd geïsoleerd met papiervlokken en afgewerkt met houtvezelplaten. Het terras en de gevels werden met thermisch verduurzaamd hout bekleed.

Bovendien is er ook op energiebesparing ingezet. Het grote raam aan de zuidkant heeft een vaste zonwering die de zonnewarmte in de zomer buiten houdt en in de winter binnenlaat. Beide gevels en het dak zijn voorzien van opengaande ramen. Zo kunnen de bewoners de ruimte in de zomer op een natuurlijke manier verluchten.

Cooperating parties
  • Architect
    eA+
  • Uitvoerder
    inhout
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie