Hotel Natura

Slovenië kreeg er een hotel met een wel erg opvallende gevel bij. De houten zadeldakjes moeten het hotel zo goed mogelijk doen opgaan in het landschap zodat rustzoekers kunnen blijven genieten van een zo natuurlijk mogelijk uitzicht.

Hotel Natura is gelegen in Rogla, een piepklein bergdorpje in het noordoosten van Slovenië. Het telt slechts zes permanente inwoners, maar is met zijn natuurpracht en skipistes een geliefkoosde bestemming voor sporters en toeristen.

Het zou het meest luxueuze en opvallende hotel in de streek worden, maar het werd nooit afgebouwd. Enota kreeg de opdracht om het project nu wel tot een goed einde te brengen. Het moest meer worden dan enkel een hotel, met ook een aantal multifunctionele ruimten en een recreatiezwembad.

De architecten stonden voor een uitdaging. Ze wilden afwijken van de oorspronkelijke ontwerpstijl; het gebouw zou anders te veel afsteken tegen het landschap. Het nieuwe gedeelte zou dus een andere uitstraling krijgen, maar het moest wel mooi aansluiten op het bestaande gebouw. Geen evidente opdracht.

Wat is er romantischer dan het beeld van een ingesneeuwde chalet te midden van een sneeuwlandschap? Het was waar de architecten naartoe wilden, maar het stond haaks op wat de hoteleigenaar wilde bieden: zoveel mogelijk kamers, met balkons die weinig gemeen hebben met dat eenzame chalet.

De oplossing is even ingenieus als creatief: de gevel werd visueel getransformeerd tot een houten zadeldak, zoals je ze in de omgeving vaak ziet. Het hout is vrij gestapeld en zal verouderen zodat het in de toekomst nog sterker zal opgaan in het omringende landschap.

Cooperating parties
  • Opdrachtgever
    Unitur
  • Architect
    Enota
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie